Nopeampi, vahvempi, parempi – ja ennen kaikkea jännitävämpi

Saint Paul final
Alamäkiluistelun MM-sarjan Sport Director Christian Papillon uskoo lajin nousevan uudelle tasolle tulevalla kaudella.

Kovempi harjoittelu, nuorten huippu-urheilijoiden esiin marssi ja kokoneiden konkareiden vahvat otteet radalla enteilevät kovempaa kilpailua ja jännittävämpää kautta kuin koskaan aikaisemmin.

Red Bull Crashed Ice kausi 2016-2017 oli tiukkojen tuomaripäätösten, paljon jälkiporua poikineiden kamppailuiden ja kiistanalaisten tulosten värittämä. Kausi oli myös jännittävin sitten vuoden 2001, jolloin laji syntyi. Kilpailu huipulla oli tiukempaa kuin koskaan. Tämä ei yllättänyt sarjan Sporting Directoria Christian Papillonia, jonka mukaan lajin intesiteetti on kasvanut kun yhä useampi urheilija on ottanut valtavia loikkauksia kiitos ahkeran harjoittelun, joka on vienyt heidän fysiikkansa ja lajissa vaadittavat kyvyt uudelle tasolle. Papillionin mukaan nämä urheilijat tulevat nostamaan maailman nopeimman luistelulajin uusiin ulottuviiksiin tehden siitä katsojille entistäkin jännittävämmän tulevalla kaudella.

"Menneellä kaudella nähtiin paljon tunteita maalialueella", Papillon sanoo ja uskoo saman trendin jatkuvan myös ensi talvena. "Uskon tulevan kauden olevan kilpailullisempi ja intensiivisempi kuin yksikään aiemmista. Yhä useampi urheilija tulee kamppailemaan kamppailemaan paikasta neljän parhaan joukossa jokaisessa osakilpailussa." 

"Se osoittaa, että urheilijoista tulee parempia vuosi vuodelta. He kehittävät  uusia ja parempia tapoja harjoitella ja kisata. Panostukset kesäkaudella treenaamiseen ovat tehneet alamäkiluistelun huipuista maailman luokan urheilijoita. Se vaatii omistautumista ja intohimoa. "

Papillon on entinen alamäkiluistelun suuruus, jonka työnä on tänä päivänä kehittää lajin sääntöjä ja johtaa kilpailuiden tuomarointia. Kuva: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool.

Kun jääränniin syöksii yhtä aikaa neljä huippu-urheilijaa vaaditaan myös tuomarityöskentelyltä rautaista ammattitaitoa. Tätä ammattitaitoa edustaa öajin huipulla itsekin kilpaillut Papillion, joka Sporting Directorin roolissaan vastaa lajin sääntöjen kehittämisestä sekä kilpailuiden tuomaroinnista. Jos joku, niin Papillion on oikea mies tehtävään, mutta kokenut kehäkettu myöntää, että viime kaudella alamäkiluisteluradoilla nähty vauhti, voima ja puhdas lahjakkuus laittoivat hänet tiukempaan paikkaan kuin koskaan aikaisemmin. Kilpailun ollessa ennennäkemättömän tasaista, hän joutui tekemään kauden mittaan tiukkoja päätöksiä sen suhteen liikuttiinko kontaktitilanteissa sääntöjen rajamailla vai mentiinkö niiden yli. Aina se ei ole helppoa, edes hidastuskuvista.

"MM-kiertueen urheilijat ovat parempi kuntoisia, voimakkaampia, päättäväisempiä ja itsevarmempia kuin aiemmin. He ovat valmiita laittamaan itsensä likoon saavuttaakseen haluamansa kertoo Papillion, jonka päätöksellä ratkesi viime kaudella useampi kiistanalainen tilanne kuin yhdelläkään aikaisemmalla kaudella. "Luistelijoilla on erilaisia vahvuuksia, joka johti yhä yllättävämpiin ja tiukempiin ohituksiin ja taisteluihin laskulinjoista. Useissa kilpailussa nähtiin tunneryöppyjä maalialueella, kun urheilijat tunsivat tulleensa kaltoin kohdelluiksi."

 

Menneen kauden mittaan nähdyt tiukat kamppailut vaativat Papillionilta aiempaa tiukempia tuomaripäätöksiä. Kuva: Ryan Taylor/Red Bull Content Pool.

Lajin kehittyessä hurjaa vauhtia, on väistämätöntä että tuomariston johtajalta vaaditaan yhä tiukempia päätöksiä liittyen sääntöjen noudattamiseen radalla. "Se ei ole helppoa", Papillion toteaa. "Tuomarointi vaatii kokemusta ja syvällistä ymmärrystä lajista. Tuomariston johtajana minun tulee ymmärtää urheilijoiden kyvykkyyksiä rajalla ja pystyä seuraamaan jokaista neljää radalla olevaa kilpailijaa yhtä aikaa jokaisessa tilanteessa sekä analysoida mitä oikeastaan tapahtui kiistanalaisen tilanteen aikana, sitä ennen ja jälkeen."

Alamäkiluistelussa neljä urheilijaa laskee yhtä aikaa rataa, jonka varrella on erilaisia muotoja ja esteitä, jotka tekevät kyydistä kaikkea muuta kuin tasaista. Huippunoudet nousevatkin jopa 80 km/h. Kaksi ensimmäisenä maaliviivan ylittänyttä kilpailijaa etenevät seuraavalle kierrokselle ja näin jyvät erotellaan akanoista aina neljän luistelijan finaaliin saakka. 

Miesten MM-sarjassa nähtiin lauden 2016-2017 kahdeksassa osakilpailussa peräti kuusi eri voittajaa:. Cameron Naasz (USA), Scott Croxall (CAN), Maxwell Dunne (USA), Dean Moriarity (CAN), Marco Dallago, Jim De Paoli (SUI) and German Titov (RUS). Aivan heidän kannoillaan olivat koko kauden läpi muun muassa Tristan Dugerdil (FRA), Pacome Schmitt (FRA), Dylan Moriarity (CAN) ja Luca Dallago (AUT). Oman mausteensa kauteen toi myös nuorten urheilijoiden esiinmarssi. Muun muassa Mirko Lahti (FIN) ja Martin Barrau (FRA) osoittivat talven mittaan sen verran väkevää tekemistä, että kaksikolta on lupa odottaa sijoituksia kolmen parhaan joukkoon hyvin pian. Naisten maailmanmestaruustaisto oli vieläkin tiukempi: Kanadan  Jacqueline Legere nappasi tittelin Amanda Trunzon (USA) nenän edestä kauden päätösosakilpailussa Ottawassa, luistellen toiseen perättäiseen mailmanmestaruuteensa.

Papillon uskoo alamäkiluistelun suosion kasvavan tulevilla kausilla "Laji laajenee ja kasvaa," hän sanoo. "Tulevina vuosina MM-sarjassa tullaan näkemään enemmän osakilpailuita, enemmän kansallisia lajiliittoja sekä pelkästään alamäkiluistelulle omistettuja harjoittelumahdollisuuksia ympäri maailman. Viime kaudella ensimmäistä kertaa laskettu nuorten MM-sarja innosti uutta verta lajin pariin ja auttaa kasvattamaan miesten ja naisten MM-sarjaa tulevaisuudessa."

Nuorten MM-sarja toi Red Bull Crashed Ice -kiertueeseen ennen näkemätöntä kiihkoa. Kuva: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool.

Cameron Now Naaszin voitettua historian ensimmäisenä urheilija kaksi peräkkäistä maailmanmestaruutta, ja Croxallin vietyä tittelin nimiinsä kaudella 2014-2015,  pohjois-amerikalaiset urheilijat ovat ottaneet lajin valtikan tukevasti haltuunsa eurooppalaisilta. Papillionin mukaan myös monella eurooppalaisella urheilijalla on mahdollisuudet mestaruuteen tulevalla kaudella, vaikka pohjois-amerikkalaiset veivätkin nimiinsä kaikki neljä Red Bull Crashed Ice -osakilpailua viime kaudella. 

"En yksinkertaisesti osaa sanoa miksi pohjois-amerikkalaiset ovat vieneet kotiin viimeiset kolme mestaruutta", kanadalainen Papillion sanoo. "Sarjassa on mukana monta todella hyvää eurooppalaista urheilijaa, mutta viime kausien aikana he eivät ole onnistuneet nousemaan korkeimmalle podiumille tarpeeksi usein. Dallagon veljekset, Marco ja Luca, sekä Pacome Schmitt, Tristan Dugerfil ja De Paoli laskivat hyvin. Mestaruuden vaaditaan kuitenkin enemmän. Mestarin tulee olla henkisesti vahva ja itsevarmoja kyvystään. Monilla alamäkiluistelijoista on fyysiset kyvykkyydet voittaa kilpailuja, mutta vaikuttaa siltä että ainoastaan kourallinen uskoo itseensä tarpeeksi. Esimerkiksi Naasz ja Crocxall vaikuttavat siltä, että he todella uskovat ettei kukaan pysty päihittämään heitä – ja käyttäytyvät myös sen mukaisesti. Eurooppalaisten täytyy valaa uskoa itseensä ja lähteä kauteen sillä mentaliteetilla, että he ovat voittamattomia."

Monet lajia pitempään seuranneista uskovat, että Yhdysvalloista ja Kanadalasta ponnistavien urheilijoiden etulyöntiasema perustuu kovempaan ja tehokkaampaan treenaamiseen kilpailukauden ulkopuolella. "He harjoittelevat kovaa kesällä ja ovat ammattiurheilijoita," Papillion sanoo. "Pelkästään kova treenaaminen ei vie pitkälle – urheilijan täytyy harjoitella fiksusti. Laji on vielä verrattain nuori, mutta pelkästään alamäkiluistelua varten kehitetyt harjoittelumetodit ovat kausi kaudelta pitemmälle miettyjä. Se miten treenaat, voi tehdä hurjia eroja kisasuorituksessa."

Katsoessaan menneeseen kauteen Papillion erityisen tyytyväinen kahdesta asiasta. Laji kasvaa vauhdilla – yli 1000 urheilijaa 22 maasta, vuudektö eri mantereelta otti osaa MM-sarjaan. Kuluneella kaudella käytiin myös ensimmäinen alamäkiluistelukilpailu lämpimässä ilmanalassa, kun kauden avausosakilpailu laskettiin Välimeren rannalla, Ranskan Marseillessa. Teknologia on kehittynyt vuosien varrella merkittävästi ja nykyaisten jäädytysjärjestelmien ansiosta laji pystyy yhä valloittamaan uusia areenoita.

"Marseillen menestystarina osoitti, että lajilla on paljon potentiaalia globaalisti", Papillion toteaa. "Aikaisemmin pystyimme järjestämään kilpailuja ainoastaan maissa, joissa on kauden aikana oikeasti kylmä. Viime kausi avasi kuitenkin ovia uusille mahdollisuuksille, jotka voivat auttaa lajia kasvamaan entisestään." 

 

Teknologian kehitys on aloittanut uuden jääkauden alamäkiluistelun maailmassa. Kuva: Mihai Stetcu/Red Bull Content Pool.

Henkilökohtaisesti Papillon oli erittäin tyytyväinen siihen, että Kanadan pääministeri Justin Trudeau ei ainoastaan tullut paikan päälle seuraamaan Ottawassa käytyä MM-sarjan finaalia vaan paljstui todelliseksi alamäkiluistelufaniksi. Omien sanojensa mukaan Trudeau katsoo kaikki osakilpailut televisiosta ja pääministeri perheineen oli silmin nähden ilahtunut maamiehensä, Scott Croxallin, saavuttua tervehtimään heitä ennen kisaa. 

"Oli suuri kunnia saada pääminiteri vieraaksi. Se osoittaa, että laji on löytänyt tiensä kanadalaisten sydämiin. Olin todella yllättynyt kuinka paljon hän tiesi alamäkiluistelussa, mutta toisaalta hän on hyvin ajanhermolla. Kanadassa on järjestetty vuosien saatossa 13 Red Bull Crashed Ice -osakilpailua, joten on loogista, että laji on noussut myös hänen tietoisuuteensa."